måndag 20 februari 2012

Nu går 71:an i himlen in

Praktiska museum där saker får användas och testas brukar vara ganska kul att besöka. Ofta är de anpassade för barn att hantera sakerna.Detta kräver såklart att sakerna är tåliga.

Men vad händer om en ny avdelning skall startas på sjukhuset? Jo, det blir nästan som ett museum. Då rotas det fram hjälpmedel från dom djupa källarvalven, för det får ju inte kosta någonting. En rollator med träsits och spännband som bromsar. Lite knirrande vid varje varv på hjulen.

Vad blir det om man korsar en rullstol och en toalett? En antik toastol på hjul. Joo... det är faktiskt sant, den är i full bruk i nutid 2012.

Vissa saker är faktiskt bättre på det äldre sjukhuset i Uddevalla än på NÄL. Till exempel så finns det en varuhiss där man skickar proverna direkt till lab. Eller när man ringer till en annan avdelning för att få medicin som saknas ... det skickas i hissen och man slipper springa tvärs över hela sjukhuset för att hämta medicinen.

Numera finns det modernare rörpost ropar vän av ordning. Jovisst, men det finns inte på alla avdelningar och vissa prover får inte skickas i rörpost. Och hur gör du om det saknas kuddar på avdelningen? De går inte att skicka i rörpost, men det går att skicka i varuhissen. 

Ibland kan jag undra om de rullatorerna som tillverkas idag om de fortfarande kommer vara i bruk om 50 år. Troligtvis inte.

71:an finns inte kvar längre, det var bara ett tillfälligt projekt i Uddevalla. Däremot har avdelningen flyttat till NÄL ... Och döm om min förvåning... eller nä förresten, är inte särskilt förvånad att museiföremålen följde med även till NÄL... 

2 kommentarer:

  1. Rullatorn på sista bilden var tänkt att få åka med - men den tappade ett hjul i transporten och blev skrot i stället... Men toastolen finns kvar - och passar lika dåligt på toaletterna på nya avdelningen som den gjorde på 71:an... ;)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag letar efter bilder till en affisch jag gör för ett panelsamtal om äldrepolitik. Skulle jag kunna få använda din rolloatorbild?
    Jag tänker den som en bild av fördomen av äldrevården i sverige. Samtalet handlar om en modern äldrepolitik.

    Svara gärna på martinoscarsson@yahoo.se

    SvaraRadera